Owoce i warzywa można zjadać na surowo, mają wtedy same dobre właściwości, ale można je również zamrażać, podsuszać, zakisić oraz robić z nich rozmaite przetwory. Jeśli zamierzamy wykonać większe ilości przetworów na zimę, możemy znaleźć hurtownię najbliżej nas wpisując frazę „owoce warzywa hurt”. Warto wcześniej zaplanować sobie, jakie dokładnie sałatki czy sosy będziemy robić, aby oszacować, ile kilogramów warzyw i owoców będziemy potrzebować. Pozostałości można oczywiście przemrozić, jednak dobrze jest znaleźć rolnika sprzedającego hurtowo i zakupy podzielić sobie na kilka tur. Polecamy Eksport owoców, sprawdź!
Istotne jest także to, aby przetwarzać składniki kupione na targu czy giełdzie jak owoce warzywa hurt, jakie akurat w konkretnym czasie są najbardziej dojrzałe, soczyste i pachnące. Wówczas przetwory będą najlepsze. Tak samo z zamrażaniem – należy mrozić owoce i jarzyny, jakie są bardzo dojrzałe, zdrowe. Przypilnujmy tego wybierając owoce hurt, bo korzystniejsza cena może też czasem oznaczać drugi sort. Najlepiej jeść je sezonowo – są wówczas najświeższe, wiemy, że nie leżakowały przez długi czas w chłodniach i nie pryskano ich konserwantami aby nie zepsuły się w transporcie.
Zaintrygował Cię przedstawiany wpis? Jeśli tak, to sprawdź też uwagi z witryny (www.prezero.pl/), ponieważ one również odnoszą się do podobnej kwestii.
Przeważające w codziennym menu polskie jarzyny i owoce to naprawdę doskonały wybór. Szczególnie gdy mamy ekologicznego rolnika, który sprzeda nam warzywa i owoce hurt. Przy dużych ilościach możemy zaplanować tygodniowe, urozmaicone i pożywne posiłki.