Podczas pieczenia w dużej temperaturze może dochodzić do tworzenia się gniewnych dla zdrowia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Związek ten robi się też w trakcie przygotowania dań w piecu, smażenia na patelni i wędzenia. Zatwierdzony jest za rakotwórczy, więc powinno się go unikać w pożywieniu. Najzdrowsze jest chude mięcho drobiowe jak również ryby.
Nie zapomnij ich dosmaczyć orzeźwiającymi ziołami, jakie z wzięciem zastąpią sól.
Czy jesteś zdania omawiany wątek jest bardzo interesujący? Jeśli tak sądzisz, to wejdź na polecany serwis internetowy – w tamtym miejscu znajdziesz nie mniej absorbujące informacje.
Potrawy z grilla mogą być wyborne i zdrowe za jednym zamachem – dla wielu jest to dalej pojęcie oderwane. W sieci czy gazetach wynajdziemy dużo przepisów z takim zamysłem – dania z drobiu z sałatką grecką, mięso wołowe z sosem na podstawie jogurtu czy szaszłyki – polecamy.
Mnóstwo ludzi wiąże potrawy z grilla jedynie z kiełbaskami bądź karczkiem. Oczywiście, są to towary, jakie najmilej wstawiamy na ruszt, jednak nie należy zapominać o daniach z drobiu, warzywach – pod warunkiem, że nie polejemy ich litrem oleju a także nie podamy z sosem na bazie majonezu – będą zdrowe i smakowite.