Jeżeli Twój moment fascynacji patelniami teflonowymi akurat przechodzi kryzys, proponujemy sprawdzone przez naszych przodków rozwiązanie. Nowe dla Ciebie, bo świat już od stuleci gotuje w patelniach żeliwnych.

patelnie

Autor: Silit
Źródło: www.smakprostoty.pl

Patelnie żeliwne. Dzięki nim nasza przygoda z gotowaniem nabierze nowego wymiaru.

Na prezentowanej stronie opublikowano atrakcyjne zagadnienia, jednak zobacz też dodatkowe tematyczne wątki (https://www.adzikowydworek.pl/kontakt/), gdyż one również zapewne Cię zaintrygują.

Jej doskonałe właściwości wyostrzą zapach i smak przyrządzanych potraw. Co godne uwagi, przygotowane na żeliwie posiłki są wzbogacane o minimalne ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, patelnie żeliwne są więc idealne dla osób chorujących na serce lub tych z niedoborem czerwonych krwinek.

Żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, oszczędza czas przeznaczony na ugotowanie potraw, jak również energię. Wiedzmy, że im bardziej wiekowa patelnia żeliwna, tym tym lepiej będzie nam się na niej gotowało.

Lata intensywnej pracy wzbogacają jej właściwości, zamiast obniżać. To nie to samo co teflonowe patelnie, na których z każdym użyciem smaży się coraz gorzej. W przypadku żeliwa – ta reguła działa w drugą stronę. Tajemnica wzrastającej z biegiem lat jakości przysmażania na żeliwie tkwi w jego zabezpieczaniu powierzchni. Impregnowana przez wiele lat patelnia, z czasem sprawdza się jeszcze lepiej. To, co było dobre od samego początku, wciąż zyskuje. Każdy z nas spotkał się z paniami domu, które uważają iż najlepsze potrawy przyrządzają tylko w swoim domu, używając swoich garnków i patelni.

Ponieważ patelnie żeliwne są nieco cięższe od pozostałych, sztuka smażenia pysznych naleśników zabierze nam troszkę więcej czasu, co nie oznacza, że nie jest do opanowania – wręcz przeciwnie. Smak i kruchość naleśników staną się zadośćuczynieniem za czas poświęcony na dopracowywanie swych umiejętności.

żeliwna patelnia

Autor: Le Creuset
Źródło: www.smakprostoty.pl

Jeśli chcemy by nasza patelnia posłużyła nam wiele długich lat, musimy o nią odpowiednio zadbać. Po każdym użyciu należy właściwie ją osuszyć papierowym ręcznikiem, jednocześnie zapominając o tym, że jesteśmy właścicielami zmywarki – środki chemiczne mogą powodować rdzewienie powierzchni.

Pamiętajmy jednak, że naczynia te nie nadają się do przechowywania kwaśnych potraw, albowiem wchodzą one w reakcje z żeliwem, czego skutkiem może być metaliczny smak potraw.


Author

admin