Pomysłów na pożywny, zdrowy obiad pewnie będzie tak dużo, ilu jest samych kucharzy. Każdy na pewno ma pomysł na wyjątkowe, niepowtarzalne danie, którym może zachwycić swoich gości. W naszej kulturze obiady najczęściej będą się składać z dwóch dań, czyli zupy i dania głównego.

Krem z dyni

Autor: mbba.pl
Źródło: mbba.pl

Kuchnia polska oferuje bardzo dużą ilość zup, powiedzieć wręcz można, że stanowią one nasze narodowe dziedzictwo. Przepisy na zupy to te, w których wykorzystać można w zasadzie wszystkie warzywa całoroczne i sezonowe, często będą się w nich pojawiać różne mięsa, makarony czy ryż. Do takich najpopularniejszych, stwierdzić wręcz można naprawdę klasyków, jest zaliczana zupa (zupki chińskie) fasolowa. Podstawą do jej przyrządzenia będzie fasola, warzywo często niedoceniane przez wielu ludzi. A przecież fasola jest zaliczana do najzdrowszych warzyw, które u nas występują, jest świetnym źródłem wartościowego białka, składników mineralnych i witamin. Zupę fasolową gotuje się na bardzo różne sposoby, w zależności od kucharza i użytych przez niego przypraw może się bardzo różnić wyglądem i smakiem.

Więcej przepisów zobaczysz na:

Jeśli będzie chodzić o danie główne, to w kuchni polskiej królują różnego rodzaju mięsa. Kucharze bardzo chętnie wybierają różne postacie drobiu, tu najczęściej używany jest kurczak, ale rosnącą popularnością cieszą się kaczki i indyki. Bardzo popularna jest także wołowina, wprawdzie więcej ona kosztuje, lecz będzie dawać potrawom z niej przygotowanym bardzo ciekawy smak. No i pamiętać też trzeba o klasycznych świnkach, w końcu to przecież schabowy z kapustą w wielu kręgach stał się symbolem naszej kuchni narodowej.

Zupa dyniowa

Autor: Restauracja Pieprz i Wanilia
Źródło: Restauracja Pieprz i Wanilia

Lecz z wieprzowiny robi się mnóstwo innych, wspaniałych potraw, ten kto chociaż raz miał okazję spróbować karczek marynowany w piwie na pewno wie, o czym tu jest mowa. Jeśli chodzi o techniki przygotowywania, to w naszej kuchni używane są w zasadzie. Duszenie, smażenie i pieczenie pozwala na otrzymanie różnych smaków, jeżeli do tego kucharz będzie umiał wszystko przygotować i dobierze odpowiednie dodatki, to z pewnością wrażenia smakowe będą niezapomniane.


Author

admin