Letnie upały zawitały do nas tego roku zadziwiająco wcześnie. Upał jak na brazylijskiej plaży, a ostatnią rzeczą o której myślimy jest jedzenie. Dlatego zbilansowana i lekkostrawna dieta, będzie dla nas idealnym rozwiązaniem.

Autor: nlann

Gdy zależy nam na lekkim, acz smacznym śniadaniu spożywajmy nabiał – sery, jogurty, kefiry. Łączmy produkty mleczne z ogólnodostępnymi, a przy tym tanimi owocami: truskawkami, malinami i brzoskwiniami. Dzięki tak skomponowanemu menu ”nakarmimy” swój organizm, zapomnimy o podjadaniu w ciągu dnia, a nasz apetyt wieczorem będzie dużo mniejszy.

Propozycją na pyszny, oraz łatwy obiad są sałatki. W zależności od wartości odżywczych i smaku możemy dowolnie dobierać dodatki. Pachnące kawałki grillowanej piersi z kurczaka lub sery wzbogacą jej smak.

Idealną sałatką na lato jest sałatka grecka, która tylko w letnich miesiącach ma najlepszy smak. Choć przyrządzana w Polsce na wiele sposobów, nie zawsze ma smak zbliżony do tej podawanej na greckich wyspach – zawsze i wszędzie znajduje amatorów. Jej podstawowym składnikiem są pomidory, pokrojone na spore kawałki surowe ogórki, czerwona cebula w cienkich plastrach, zielona papryka w drobnych, długich paskach i oliwki. Smaku dodają ser feta (feta to ser z mieszanki mleka owczego i koziego, lecz polskie „podróbki” z mleka są równie wyborne), przyprawa oregano i pieprz. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Trudność wykonania: jedna gwiazdka. Taka sałata jest najbliższa oryginałowi i najsmaczniejsza. Pamiętajmy, nie dodajemy ani kapusty pekińskiej ani sosów, i nie solimy ponieważ sól jest z sera feta. O dostępność składników nie trzeba się martwić. Wszystkie nabędziemy w okolicznych straganach z warzywami, jak i w większych sklepach spożywczych (tutaj przykładowe promocyjne oferty już wkrótce).

Zaniechajmy spożywania tłustych, smażonych produktów, które podnoszą temperaturę ciała, unikajmy pełnych tłuszczów i węglowodanów bułek z kotletem. Są to produkty które nie służą dobremu samopoczuciu oraz, dające poczucie zmęczenia i ciężkości.

Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowiu. Może warto to wykorzystać?

Jeżeli postawiłyśmy zrzucić zbędne kilogramy, musimy wybrać taką dietę, która będzie dla nas należycie dobrana. Istotne jest byśmy z namysłem podeszły do zagadnienia. Drastyczne diety są w stanie nas szybko zrazić i wywołać uczucie irytacji. Poszukajmy więc zdrowej diety, która będzie bogata w witaminy i minerały, a jednocześnie uboga w puste kalorie i… smakowita. Tylko wtedy unikniemy efektu jojo. Dlatego, witajcie warzywa, żegnaj bigosie!


Author

admin