Przygotuj przepyszną sałatkę, która na zawsze zagości w Twoim osobistym menu
Prostą w przyrządzeniu jest sałatka meksykańska. Jest barwna i sporządza się ją natychmiastowo! Z pewnością uświetni jakąś niespodziewaną imprezę. Do jej sporządzenia będziemy potrzebować: 2 papryki, puszka czerwonej fasoli, 200 gram sera żółtego, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, biała część z pora, 4-6 łyżek majonezu, sól i pieprz. Ananasa należy odcedzić od słodkiej marynaty, w ten sam sposób zrobić z czerwoną fasolą i kukurydzą. Do tego zadania można skorzystać z cedzaka, kukurydzę i fasolę opłukać przez moment pod zimną wodą, następnie odczekać moment by umożliwić zbędnej wodzie ociec. Żeby por uzyskał estetyczny kolor i był delikatny należy przelać go najpierw gorącą wodą, następnie uczynić to samo używając chłodnej wody. Ser (zobacz również ser z Grecji) żółty rozdrabniamy przy użyciu tarki z szerokimi oczkami, a ananasa kroimy w kreseczki. Paprykę ćwiartujemy w sześciany. Całość pokrojonych składników wkładamy do jednej salaterki, wtedy należy dodać majonez i sól i pieprz. Przed zjedzeniem powinno się wstawić ją na pół h do lodówki. Jest to potrawa ekspresowa, tania i bardzo nieskomplikowana do przyrządzenia – kusi
kolorystyką, a odpowiednio dobrane składniki spowodują, że powrócisz do niej jeszcze nie raz. Zobacz także w jaki sposób przygotować inną sałatkę: czytaj dalej.
Wariant dla smakoszy lubiących pikantne sałatki
Do zrobienia sałatki meksykańskiej, która będzie pikantna potrzebujemy: fasolę, kukurydzę, odpowiednią ilość konserwowej papryki, cebulę, sporo majonezu, kilka ząbków czosnku, 3 jaja zrobione na twardo, trochę zielonego ogórka, tortilla chips, ostry sos meksykański, kapka ostrego keczupu, 20 dag piersi z kurczaka, olej, przyprawy: do gyrosa, sól, pieprz, chilli. Zieleninę ćwiartujemy w kostkę. Przy pomocy tarki ścieramy jajka. W między czasie wrzucamy pokrojony i przyprawiony filet z kury na patelnię. Wyduszony czosnek mieszamy z majonezem. Sałatkę układamy do salaterki warstwami. Na samym dnie dajemy ogórka, następnie 1/2 kukurydzy, fasoli i papryki, następnie mięso, i ponownie 1/2 kukurydzy, fasoli, papryki. Istotne aby co kilka warstw smarować je dip, keczup i przyprawy. Na górze również rozprowadzamy majonez i obsypujemy jajkiem i chipsami. Smacznego!
Zachęcam też zobaczyć inne przepisy na tej stronie: wielkanocne sałatki.